top of page
Foto van schrijverWebmaster

Wat is osteopathie?

Bijgewerkt op: 4 aug. 2023


Osteopathie is een manuele behandelingsvorm waarbij klachten worden aangepakt door lichaamsfuncties te herstellen. Eender welke structuur in het lichaam kan, wanneer deze in de problemen komt, zijn specifieke functie verliezen en symptomen of klachten veroorzaken. Een langdurig functieverlies veroorzaakt structurele veranderingen ter hoogte van deze structuur en kan op zijn beurt, wanneer onbehandeld, structurele problemen veroorzaken zoals bijvoorbeeld een hernia. Het lichaam is in staat om compensaties of aanpassingen te doen om met deze problemen om te gaan. Wanneer het lichaam niet meer in staat is een bepaald probleem te compenseren, ontstaan er klachten.





Osteopathie gaat op zoek naar de oorzaak van klachten en behandelt dus niet enkel de symptomen. Zo worden zowel de decompensaties als compensaties behandeld om de lichaamsfuncties te recupereren, de belastbaarheid van het lichaam te verhogen en het lichaam in staat te brengen om zichzelf te herstellen. Soms ligt de oorzaak van een probleem op een volledig andere plaats dan de symptomen. Zo kunnen tintelende vingers bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een probleem in de schouder- of nekregio, zonder dat men hierbij nek- of schouderpijn ervaart.

De kennis van elke structuur van het lichaam, de verbanden tussen deze structuren onderling en de integratie naar het lichaam als functioneel geheel zijn de bouwstenen die worden gebruikt door de osteopaat om de oorzaken van elke klacht te vinden.


Hoe verloopt een behandeling osteopathie?


Een eerste behandeling osteopathie start steeds met een uitgebreid anamnesegesprek. Tijdens dit gesprek worden de specifieke en algemene klachten van de patiënt bevraagd en wordt er nagegaan of de klacht van de patiënt in aanmerking komt voor een osteopathische behandeling.


Na het anamnesegesprek of bij een 2de sessie start het osteopathisch onderzoek. Dit bestaat uit een screening van het volledige lichaam! Deze screening is essentieel om enerzijds de pijn veroorzakende structuur te achterhalen en anderzijds bewegingsverliezen van andere lichaamsstructuren op te sporen, die op hun beurt symptomen kunnen veroorzaken die elders gelegen zijn. Hierna start de behandeling.

Je hebt geen voorschrift nodig van de huisarts, en ook van de niet voorgeschreven behandelingen kan je genieten van een gedeeltelijke terugbetaling!



Met welke klachten kan je terecht bij een osteopaat?


Musculoskeletale klachten

Rugklachten

Nekklachten

Schouderklachten

Voetklachten

Hoofdpijn

Neurologische klachten

Tintelingen

Schietende pijnen

Uitstralende pijnen

Functionele doorbloedingsproblemen

Krampen

Diepe uitstralingen

Kloppende pijnen

Positieafhankelijke klachten

Vermoeidheid in de klachtenregio

Opgezwollen gevoel

Rusteloosheid

Functionele orgaanklachten

Buikpijnen

Diarree

Constipatie

Zwaartegevoel

Refluxklachten (maagzuur)

Verteringsproblemen

Algemene klachten

Vermoeidheid

Concentratieproblemen

Imuniteitsproblemen

Postoperatieve klachten


Twijfel je of osteopathie je met jouw klacht kan helpen? Aarzel niet om ons te contacteren via het contactformulier!




161 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page